Hoekkeuken

Hoekkeuken

De hoekkeuken is het meest gebruikte keukenmodel in Nederland en veel andere landen. Dat is logisch want je kunt deze vorm in de meeste ruimtes kwijt zonder deze te veel in te perken. De hoekvorm werkt zowel in open woonkeukens als in keukens die een eigen ruimte beslaan. Een hoekkeuken biedt daarnaast een goede mogelijkheid om effectief te werken. Het ontwerp zorgt er automatisch voor dat alle aspecten van de keuken zich relatief dicht bij elkaar bevinden. Hoekkeukens worden ook wel L-keukens genoemd als de twee zijden van de keuken niet even lang zijn.

Onze

Partners

Uiteraard heeft ook een hoekkeuken nadelen. Ten eerste moet er natuurlijk een hele hoek beschikbaar zijn waarin zich geen deuren bevinden. Een raam brengt heerlijk veel licht in een hoekkeuken, maar zorgt er wel voor dat je minder mogelijkheden hebt om opslagruimte te creëren. Dat kan opgelost worden door bijvoorbeeld een droogrek voor het raam op te hangen en erboven een plankje te plaatsen waarop je wat weinig gebuikte apparaten kwijt kan. Een ander nadeel van een hoekkeuken is dat de hoek nogal lastig toegankelijk kan zijn. Dat wordt opgelost door een carrousel te plaatsen waardoor je bijna geen ruimte inlevert.

Het grote voordeel van een hoekkeuken is dat onze professionele tekenaars vrij makkelijk een perfecte indeling kunnen vinden voor je ruimte. Een hoekkeuken biedt veel mogelijkheden voor opslagruimte. Deze kan vooral aan de uiteinden van de poten van de L worden geplaatst door middel van hoge kasten. Je kunt boven en onderin apparaten en andere spullen plaatsen die je niet vaak gebruikt en op werkhoogte bijvoorbeeld denken aan een inbouwmagnetron, oven of vaatwasser. Deze ruimte is ook zeer geschikt voor borden, bestek, glazen en andere dingen die je tijdens het koken zelf niet veel nodig hebt.

Het is belangrijk om je keuken ergonomisch in te richten. Dat betekent vooral dat je binnen een paar passen van de ene naar de andere veel gebruikte plek loopt. De werkdriehoek in de keuken bestaat uit de koelkast, de wasbak en de kookplaat. Dat zijn de plekken die je het meest gebruikt. In een hoekkeuken kunnen deze gemakkelijk dicht bij elkaar worden geplaatst. De kookplaat of wasbak wordt vaak naast de koelkast aan de binnenkant van één van de zijden geplaatst met een beetje ruimte ertussen waar je dingen neer kunt zetten of voorbereiden. De derde plek wordt dan aan de andere zijde gecreëerd waardoor de sleutelpunten binnen de keuken zich allemaal binnen een afstand van maximaal anderhalve meter van elkaar bevinden.

Je kunt gemakkelijk een ruimte creëren in een hoekkeuken waar gegeten, gespeeld of rondgehangen kan worden. Dat doe je door een eettafel, bar of schiereiland te installeren. Deze ruimte kan als extra kook- of snijoppervlak functioneren tijdens het koken. Daarnaast kunnen de kinderen of je gasten er zitten en spelen of werken. Zo gauw het eten klaar is kun je hetzelfde oppervlak als eettafel gebruiken. Op die manier creëer je een multifunctionele ruimte waar je gezellig kunt samenzijn met je familie of huisgenoten.

Alles wat je moet weten over hoekkeukens

Een hoekkeuken is een populaire keukenopstelling waarbij de keuken in een hoek geplaatst wordt. Dit type keuken biedt verschillende voordelen en is daarom een veelgekozen optie bij het inrichten van een keuken. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over hoekkeukens, van de voordelen en nadelen tot de stijlen die goed passen bij deze keukenopstelling.

Voordelen van een hoekkeuken

Een hoekkeuken biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere keukenopstellingen:

1. Efficiënte indeling

Een hoekkeuken maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte in een keuken. Door de keuken in een hoek te plaatsen, wordt de beschikbare ruimte optimaal benut en blijft er meer ruimte over voor andere meubels en apparatuur in de keuken.

2. Meer werkruimte

Een hoekkeuken biedt meer werkruimte dan bijvoorbeeld een rechte keuken. Doordat de keuken in een hoek geplaatst wordt, ontstaat er meer werkruimte langs de twee wanden van de keuken. Hierdoor kun je meer werkblad en/of meer apparatuur kwijt in de keuken.

3. Meer opbergruimte

Een hoekkeuken biedt meer opbergruimte dan bijvoorbeeld een rechte keuken. Door de hoekvorm zijn er namelijk extra hoekkastjes mogelijk, die anders niet benut kunnen worden in de keuken. Hierdoor kun je meer keukengerei en/of servies opbergen in de keuken.

Nadelen van een hoekkeuken

Hoewel een hoekkeuken veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

1. Lastiger schoonmaken

Een hoekkeuken kan lastiger schoon te maken zijn dan bijvoorbeeld een rechte keuken. Doordat er hoekkastjes zijn, kunnen er zich moeilijker bereikbare plekken in de keuken bevinden. Hierdoor kan het schoonmaken van de keuken wat meer tijd en moeite kosten.

2. Minder overzichtelijk

Een hoekkeuken kan minder overzichtelijk zijn dan bijvoorbeeld een rechte keuken. Doordat de keuken in een hoek geplaatst wordt, kunnen de hoeken minder goed zichtbaar zijn. Hierdoor kan het lastiger zijn om bijvoorbeeld spullen uit de hoekkastjes te pakken.

Stijlen die goed passen bij een hoekkeuken

Een hoekkeuken past goed bij verschillende stijlen, zoals:</p

1. Moderne stijl

Een hoekkeuken kan goed tot zijn recht komen in een moderne keukenstijl. Door gebruik te maken van strakke lijnen en moderne materialen, zoals hoogglans kunststof of roestvrij staal, kan de hoekkeuken een strakke en minimalistische uitstraling krijgen.

2. Landelijke stijl

Een hoekkeuken kan ook goed passen bij een landelijke keukenstijl. Door gebruik te maken van warme, natuurlijke materialen zoals hout, kan de hoekkeuken een gezellige en knusse uitstraling krijgen.

3. Industriële stijl

Als je houdt van een stoere en robuuste uitstraling, kan een hoekkeuken ook goed passen bij een industriële keukenstijl. Door gebruik te maken van ruwe materialen zoals beton, staal en baksteen, kan de hoekkeuken een stoere en industriële uitstraling krijgen.

Conclusie

Er kan worden opgemerkt dat een hoekkeuken, zoals de T keuken en de U keuken, vele voordelen biedt, zoals een efficiënte indeling en meer werkruimte en opbergruimte. Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met enkele nadelen van hoekkeukens, zoals het lastiger schoonmaken en minder overzichtelijkheid. Door slim gebruik te maken van stijlelementen kan een hoekkeuken goed passen bij verschillende keukenstijlen, zoals de moderne, landelijke of industriële stijl. Bij Starkeuken.nl kunnen bezoekers meer informatie vinden over de verschillende hoekkeukenopstellingen en de mogelijkheden om deze aan te passen aan de eigen smaak en wensen, inclusief keukenstijlen zoals de Natural living keuken, Landelijke classic keuken en de Greeploze keuken.

Veelgestelde vragen over hoekkeukens

1. Is een hoekkeuken duurder dan andere keukenopstellingen?

Niet per se. De prijs van een hoekkeuken hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de keuken, het materiaalgebruik en de gekozen apparatuur. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken en te kijken welke optie het beste past bij jouw budget.

2. Kan ik een hoekkeuken ook op maat laten maken?

Ja, dat is zeker mogelijk. Veel keukenleveranciers bieden de mogelijkheid om een hoekkeuken op maat te laten maken, zodat deze perfect past bij de beschikbare ruimte en jouw persoonlijke wensen.

3. Hoe kan ik een hoekkeuken het beste inrichten?

Een hoekkeuken kan het beste ingericht worden met een slimme indeling van de keukenkastjes en -laden. Hierdoor benut je de beschikbare ruimte optimaal en creëer je voldoende opbergruimte voor keukengerei en servies. Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van de apparatuur, zoals de koelkast, oven en vaatwasser.

4. Is een hoekkeuken geschikt voor kleine keukens?</h3

4. Is een hoekkeuken geschikt voor kleine keukens?

Een hoekkeuken kan ook goed passen in een kleine keuken. Door gebruik te maken van slimme opbergoplossingen en een efficiënte indeling, kan een hoekkeuken juist zorgen voor meer ruimte en een opgeruimde uitstraling. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de beschikbare ruimte en de afmetingen van de keukenkastjes en -laden.

5. Hoe kan ik de hoek van mijn hoekkeuken optimaal benutten?

De hoek van een hoekkeuken kan vaak lastig te bereiken zijn, maar er zijn verschillende oplossingen om deze ruimte toch optimaal te benutten. Zo kun je kiezen voor een draaicarrousel, waarbij de hoekkastjes draaibaar zijn en je gemakkelijk bij de spullen achterin kunt. Ook kun je kiezen voor lade-inzetstukken of uittrekbare planken, zodat je de hoekkastjes volledig kunt benutten.

Heeft u advies nodig?
Onze experts helpen u graag verder