Hoekkeuken

Hoekkeuken

De hoekkeuken is het meest gebruikte keukenmodel in Nederland en veel andere landen. Dat is logisch want je kunt deze vorm in de meeste ruimtes kwijt zonder deze te veel in te perken. De hoekvorm werkt zowel in open woonkeukens als in keukens die een eigen ruimte beslaan. Een hoekkeuken biedt daarnaast een goede mogelijkheid om effectief te werken. Het ontwerp zorgt er automatisch voor dat alle aspecten van de keuken zich relatief dicht bij elkaar bevinden. Hoekkeukens worden ook wel L-keukens genoemd als de twee zijden van de keuken niet even lang zijn.

Onze

Partners

Uiteraard heeft ook een hoekkeuken nadelen. Ten eerste moet er natuurlijk een hele hoek beschikbaar zijn waarin zich geen deuren bevinden. Een raam brengt heerlijk veel licht in een hoekkeuken, maar zorgt er wel voor dat je minder mogelijkheden hebt om opslagruimte te creëren. Dat kan opgelost worden door bijvoorbeeld een droogrek voor het raam op te hangen en erboven een plankje te plaatsen waarop je wat weinig gebuikte apparaten kwijt kan. Een ander nadeel van een hoekkeuken is dat de hoek nogal lastig toegankelijk kan zijn. Dat wordt opgelost door een carrousel te plaatsen waardoor je bijna geen ruimte inlevert.

Het grote voordeel van een hoekkeuken is dat onze professionele tekenaars vrij makkelijk een perfecte indeling kunnen vinden voor je ruimte. Een hoekkeuken biedt veel mogelijkheden voor opslagruimte. Deze kan vooral aan de uiteinden van de poten van de L worden geplaatst door middel van hoge kasten. Je kunt boven en onderin apparaten en andere spullen plaatsen die je niet vaak gebruikt en op werkhoogte bijvoorbeeld denken aan een inbouwmagnetron, oven of vaatwasser. Deze ruimte is ook zeer geschikt voor borden, bestek, glazen en andere dingen die je tijdens het koken zelf niet veel nodig hebt.

Het is belangrijk om je keuken ergonomisch in te richten. Dat betekent vooral dat je binnen een paar passen van de ene naar de andere veel gebruikte plek loopt. De werkdriehoek in de keuken bestaat uit de koelkast, de wasbak en de kookplaat. Dat zijn de plekken die je het meest gebruikt. In een hoekkeuken kunnen deze gemakkelijk dicht bij elkaar worden geplaatst. De kookplaat of wasbak wordt vaak naast de koelkast aan de binnenkant van één van de zijden geplaatst met een beetje ruimte ertussen waar je dingen neer kunt zetten of voorbereiden. De derde plek wordt dan aan de andere zijde gecreëerd waardoor de sleutelpunten binnen de keuken zich allemaal binnen een afstand van maximaal anderhalve meter van elkaar bevinden.

Je kunt gemakkelijk een ruimte creëren in een hoekkeuken waar gegeten, gespeeld of rondgehangen kan worden. Dat doe je door een eettafel, bar of schiereiland te installeren. Deze ruimte kan als extra kook- of snijoppervlak functioneren tijdens het koken. Daarnaast kunnen de kinderen of je gasten er zitten en spelen of werken. Zo gauw het eten klaar is kun je hetzelfde oppervlak als eettafel gebruiken. Op die manier creëer je een multifunctionele ruimte waar je gezellig kunt samenzijn met je familie of huisgenoten.

Heeft u advies nodig?
Onze experts helpen u graag verder