Parallel keuken

Parallel keuken

De manier waarop keukens worden ingericht verschilt enorm per cultuur en tijdperk. In landen waar mensen nog op hout (of gedroogde koeienvlaaien) koken bevindt de keuken zich altijd in een gescheiden ruimte. Dat voorkomt dat de rook in de rest van het huis trekt. In deze ruimte worden vaak twee of drie wanden in beslag genomen door de keuken. In de koudere gebieden gebruikt men de keuken meestal ook als woonruimte. Zo hoeft er maar één vertrek verwarmd te worden en dat gebeurt automatisch tijdens het koken. Een parallel keuken wordt in Nederland voornamelijk gebruikt in relatief kleine ruimtes die twee deuren hebben of één deur en een groot raam.

Onze

Partners

Zoals de naam al aangeeft, beslaat een parallel keuken twee parallel liggende wanden. De ruimte langs deze wanden wordt optimaal gebruikt doordat er geen lastige hoeken in voorkomen. Daardoor ontstaat een enorme hoeveelheid werk- en opslagruimte in een parallel keuken. Je kunt de gehele onderkant van beide wanden inrichten met kastjes, schuifladen of inbouwapparaten zoals een vaatwasser en een oven. Daarboven installeer je keukenbladen, wasbakken en een kookplaat. Je kunt vervolgens kijken hoeveel ruimte je daarboven nog wilt vullen met kasten. Als je grote hoge kasten wilt gebruiken dan kun je deze in de hoeken plaatsen. 

Eén van de nadelen van een parallelkeuken is dat deze snel vol en klein lijkt. Dat kun je oplossen door creatief om te gaan met de ruimte langs de bovenste helft van de wanden. Een ruimte oogt direct veel groter wanneer je tot aan de wand kunt kijken. Dat kun je bewerkstelligen door bijvoorbeeld open planken te gebruiken in de bovenste helft van je parallel keuken. Daarop kun je sfeervolle spullen plaatsen – zoals een aantrekkelijk servies, kookboeken, een exotische verzameling kruiden of een mooie theedoos. Veel gebruikte spatels, lepels en handmixers kunnen op handige plekken aan deze planken worden opgehangen.

Een parallel keuken past slechts in bepaalde ruimtes met specifieke kenmerken. Als een ruimte smal is, dan is een parallel keuken geen optie omdat je te weinig loopruimte overhoudt. In een te grote ruimte is een parallel keuken ook niet logisch want dan moet je te ver heen en weer lopen tussen de twee delen van de keuken. Een goed werkende parallel keuken bevat een ruimte van maximaal anderhalve meter tussen de randen van de keukenbladen. Daarnaast is het vaak puzzelen met lichtinval en ramen. In de optimale situatie heb je een raam aan één van de zijden van de parallel keuken. Dat zorgt voor heerlijk veel lichtinval.

Een parallel keuken kan heel functioneel zijn als deze goed wordt ingericht en de juiste afmetingen heeft. Deze inrichting kan heel handig zijn in een relatief kleine ruimte. Als er ongeveer een meter loopruimte is tussen de randen van de twee kanten van de keuken, dan is het makkelijk om een efficiënte werkdriehoek te maken. Je kunt dan de kookplaat aan de ene wand plaatsen en de wasbak aan de andere. De koelkast komt relatief dichtbij één van deze twee plekken en zo zorg je ervoor dat je nooit meer dan een paar passen hoeft te zetten tijdens het koken. In deze situatie heb je wel een aparte eetruimte nodig want daarvoor is in de keuken geen plek.

Heeft u advies nodig?
Onze experts helpen u graag verder