Parallel keuken

Parallel keuken

De manier waarop keukens worden ingericht verschilt enorm per cultuur en tijdperk. In landen waar mensen nog op hout (of gedroogde koeienvlaaien) koken bevindt de keuken zich altijd in een gescheiden ruimte. Dat voorkomt dat de rook in de rest van het huis trekt. In deze ruimte worden vaak twee of drie wanden in beslag genomen door de keuken. In de koudere gebieden gebruikt men de keuken meestal ook als woonruimte. Zo hoeft er maar één vertrek verwarmd te worden en dat gebeurt automatisch tijdens het koken. Een parallel keuken wordt in Nederland voornamelijk gebruikt in relatief kleine ruimtes die twee deuren hebben of één deur en een groot raam.

Onze

Partners

Zoals de naam al aangeeft, beslaat een parallel keuken twee parallel liggende wanden. De ruimte langs deze wanden wordt optimaal gebruikt doordat er geen lastige hoeken in voorkomen. Daardoor ontstaat een enorme hoeveelheid werk- en opslagruimte in een parallel keuken. Je kunt de gehele onderkant van beide wanden inrichten met kastjes, schuifladen of inbouwapparaten zoals een vaatwasser en een oven. Daarboven installeer je keukenbladen, wasbakken en een kookplaat. Je kunt vervolgens kijken hoeveel ruimte je daarboven nog wilt vullen met kasten. Als je grote hoge kasten wilt gebruiken dan kun je deze in de hoeken plaatsen. 

Eén van de nadelen van een parallelkeuken is dat deze snel vol en klein lijkt. Dat kun je oplossen door creatief om te gaan met de ruimte langs de bovenste helft van de wanden. Een ruimte oogt direct veel groter wanneer je tot aan de wand kunt kijken. Dat kun je bewerkstelligen door bijvoorbeeld open planken te gebruiken in de bovenste helft van je parallel keuken. Daarop kun je sfeervolle spullen plaatsen – zoals een aantrekkelijk servies, kookboeken, een exotische verzameling kruiden of een mooie theedoos. Veel gebruikte spatels, lepels en handmixers kunnen op handige plekken aan deze planken worden opgehangen.

Een parallel keuken past slechts in bepaalde ruimtes met specifieke kenmerken. Als een ruimte smal is, dan is een parallel keuken geen optie omdat je te weinig loopruimte overhoudt. In een te grote ruimte is een parallel keuken ook niet logisch want dan moet je te ver heen en weer lopen tussen de twee delen van de keuken. Een goed werkende parallel keuken bevat een ruimte van maximaal anderhalve meter tussen de randen van de keukenbladen. Daarnaast is het vaak puzzelen met lichtinval en ramen. In de optimale situatie heb je een raam aan één van de zijden van de parallel keuken. Dat zorgt voor heerlijk veel lichtinval.

Een parallel keuken kan heel functioneel zijn als deze goed wordt ingericht en de juiste afmetingen heeft. Deze inrichting kan heel handig zijn in een relatief kleine ruimte. Als er ongeveer een meter loopruimte is tussen de randen van de twee kanten van de keuken, dan is het makkelijk om een efficiënte werkdriehoek te maken. Je kunt dan de kookplaat aan de ene wand plaatsen en de wasbak aan de andere. De koelkast komt relatief dichtbij één van deze twee plekken en zo zorg je ervoor dat je nooit meer dan een paar passen hoeft te zetten tijdens het koken. In deze situatie heb je wel een aparte eetruimte nodig want daarvoor is in de keuken geen plek.

Alles wat je moet weten over een parallel keuken

Een parallelle keuken is een keukenopstelling waarbij twee tegenover elkaar geplaatste keukenblokken parallel aan elkaar lopen. Het biedt veel werkruimte en kan zeer efficiënt zijn. In deze tekst lees je alles wat je moet weten over parallelle keukens.

Voordelen van een parallelle keuken

Een parallelle keuken biedt veel voordelen:

1. Veel werkruimte

Een parallelle keuken biedt veel werkruimte doordat het uit twee tegenover elkaar geplaatste keukenblokken bestaat. Dit maakt het mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te koken en te bakken, zonder elkaar in de weg te zitten. Ook biedt het veel ruimte om keukengerei en apparaten op te bergen.

2. Efficiëntie

Doordat alles binnen handbereik is, is een parallelle keuken een zeer efficiënte keukenopstelling. Dit bespaart tijd en energie tijdens het koken.

3. Geschikt voor smalle ruimtes

Een parallelle keuken is een goede keuze voor smalle keukens, omdat het weinig ruimte in beslag neemt. Het biedt veel werkruimte zonder de ruimte te verkleinen.

Nadelen van een parallelle keuken

Een parallelle keuken heeft ook enkele nadelen:

1. Minder opbergruimte

Doordat een parallelle keuken uit twee keukenblokken bestaat, kan het minder opbergruimte bieden dan andere keukenopstellingen.

2. Beperkte bewegingsruimte

Door de opstelling van de twee keukenblokken kan er beperkte bewegingsruimte ontstaan in de keuken. Dit kan vooral een probleem zijn in kleine ruimtes.

Conclusie

Een parallelle keuken is een praktische keukenopstelling met veel voordelen, zoals veel werkruimte, efficiëntie en geschiktheid voor smalle ruimtes. Het biedt de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk te koken en te bakken, zonder elkaar in de weg te zitten. Ook bespaart een parallelle keuken tijd en energie tijdens het koken doordat alles binnen handbereik is. Bij het kiezen van een keukenopstelling is het belangrijk om ook de nadelen in overweging te nemen, zoals minder opbergruimte en beperkte bewegingsruimte in de keuken, vooral in kleine ruimtes. Bij Starkeuken.nl kunnen bezoekers meer informatie vinden over de verschillende keukenopstellingen, waaronder rechte keuken, hoek keuken, eiland keuken, schiereiland keuken, T keuken, en andere keukenopstellingen, waaronder de moderne keuken en design keuken.

Veelgestelde vragen over parallelle keukens

1. Kan een parallelle keuken aangepast worden aan een L-vormige ruimte?

Ja, een parallelle keuken kan aangepast worden aan een L-vormige ruimte door een van de keukenblokken op de hoek te plaatsen.

2. Is een parallelle keuken geschikt voor een open keuken?

Ja, een parallelle keuken is geschikt voor een open keuken. Doordat het uit twee tegenover elkaar geplaatste keukenblokken bestaat, kan het goed afgebakend worden van de rest van de ruimte.

3. Is een parallelle keuken duurder dan andere keukenopstellingen?

Nee, een parallelle keuken is niet per definitie duurder dan andere keuken opstellingen. De prijs is afhankelijk van de materialen en apparatuur die gebruikt worden.

4. Welke keukenapparatuur is geschikt voor een parallelle keuken?

De keukenapparatuur die geschikt is voor een parallelle keuken is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Het is belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de keukenapparatuur bij het kiezen van een parallelle keukenopstelling.

5. Is een parallelle keuken geschikt voor een kookeiland?

Nee, een parallelle keuken is niet geschikt voor een kookeiland. Een kookeiland heeft een andere opstelling en vereist meer ruimte.

Heeft u advies nodig?
Onze experts helpen u graag verder