Rechte keuken

Rechte keuken

In gebieden waar mensen nog een traditionele bouwstijl gebruiken komen rechte keukens vooral voor in een outdoor setting. In warme gebieden waar nog veel op hout wordt gekookt – zoals het zuiden van India, in Sri Lanka en in het Amazonegebied – is het zinnig om dit buiten te doen. Zo heeft het minder nadelige gevolgen voor de longen van de koks en ontstaat er binnen geen zwarte roetlaag op de wanden en het plafond. Wanneer een keuken buiten wordt ingericht gebeurt dit meestal onder een overkapping waar ook een eettafel of bar staat. Daarnaast hangen er vaak een paar hangmatten. De hele familie komt dan bij elkaar rond etenstijd. Er wordt gezellig gekletst en gerust tijdens het koken.

Onze

Partners

Van oudsher werden rechte keukens in Nederland alleen gebruikt in ruimtes die zo klein zijn dat men echt maar één wand kon inrichten. In de laatste decennia worden rechte keukens echter steeds populairder. Dat komt doordat men steeds vaker de keuken en de woonkamer combineert tot één grote ruimte. Dat is mogelijk doordat we betere afzuigapparatuur hebben en doordat mensen minder moeite doen om energie te besparen. Een rechte keuken kan langs één wand van een ruimte worden geplaatst en laat daardoor veel mogelijkheden open voor de inrichting van de rest van de ruimte.

Het grote voordeel van een rechte keuken is dat je zo min mogelijk oppervlak vast als keuken bezet. Door slimme combinaties te gebruiken kun je toch een ruimte te creëren waarin je af en toe een wat grotere maaltijd kunt bereiden. In kleine studio’s wordt dit vaak gedaan door middel van een eet-/werktafel die ook als snijblad dient tijdens het koken. Wanneer deze zich dicht genoeg bij de keuken bevindt kun je hem gebruiken om dingen neer te zetten of heerlijk ontspannen het eten voor te bereiden. Een andere optie die je kunt gebruiken om een rechte keuken te pimpen is een kook-, spoel-, of werkeiland of schiereiland.  

Een eiland is een losstaande structuur die onderdeel vormt van je keuken. Het grote voordeel daarvan is dat je veel loopruimte hebt en enorm veel opslag en werkruimte wint. Je kunt een eiland gebruiken als onderdeel van de keuken, maar het kan ook dienstdoen als (eet)tafel of bar. Het nadeel van een eiland is dat het heel veel ruimte in beslag neemt. Daarnaast kan het lastig zijn om er water-, gas- en/of elektriciteitsleidingen naartoe te trekken. Deze problemen kun je oplossen door te kiezen voor een schiereiland. Deze heeft een verbindingspunt met de rest van de keuken. Daardoor neemt het minder ruimte in beslag en kun je zonder problemen leidingen leggen.

Eén van de uitdagingen van een woonkeuken is de inrichting. Het gezellige en warme van de woonkamer valt niet altijd zo makkelijk te rijmen met de glimmende gladde oppervlaktes in de keuken. Je wilt in de keuken materialen gebruiken die makkelijk schoon te houden zijn. Bij Star heb je gelukkig uitgebreid keuze uit verschillende kleuren en sferen rechte keukens. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke landelijke keuken met veel hout of een rechte keuken die perfect past binnen een natural living sfeer. Door de juiste kleuren te kiezen en/of voor een greep loze keuken te gaan kun je de kastjes optisch laten wegvallen in de muur. Daarnaast kun je doormiddel van details zoals tegeltjes of mozaïek een stijlcombinatie maken die past bij de woonruimte.  

Heeft u advies nodig?
Onze experts helpen u graag verder