Schiereiland keuken

Schiereiland keuken

Een schiereiland keuken klinkt als de nieuwste uitvinding op het gebied van keukeninrichting. Wat betreft de naam is dat misschien ook zo, maar qua inrichting wordt deze vorm al heel lang gebruikt. Het is één van de meest praktische keukenontwerpen. Door een schiereiland te plaatsen creëer je enorm veel extra werk- en eventueel opslagruimte in de keuken. Doordat het schiereiland van drie kanten bereikbaar is kan het voor allerlei activiteiten worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat er veel mogelijkheden ontstaan om gezellig samen te zijn met je familieleden, huisgenoten of gasten.

Onze

Partners

Je bent vast al wel eens in een keuken geweest waar aan één kant een bar, keukenblad of tafel de scheiding vormt tussen de keuken en de woonkamer of de ruimte waar de eettafel staat. Sommige U keukens hebben ook één kant die niet verbonden is met een muur. Dergelijke keukeninrichtingen zijn super praktisch in veel middelgrote eetkeukens, open keukens of woonkeukens. Het schiereiland is een prachtige manier om de overgang tussen werkruimte en leefruimte te overbruggen.

In de laatste decennia zijn keukeneilanden steeds populairder geworden. Deze losstaande structuren creëren de perfecte combinatie van loopruimte en alles bij de hand hebben tijdens het koken. Ze hebben echter twee nadelen. Ten eerste nemen ze veel ruimte in beslag en die is niet in elke keuken beschikbaar. Daarnaast is het erg lastig om in een bestaande keuken waterleidingen, elektriciteit en eventueel gas naar het midden van de vloer te brengen (zonder daarbij bijvoorbeeld de vloerverwarming te beschadigen).

Een schiereiland keuken biedt de oplossing voor beide problemen van een keukeneiland. Het neemt namelijk veel minder ruimte in beslag. Dat komt doordat één kant verbonden is met de muur en het keukenblad. In deze verbinding kunnen ook allerlei leidingen worden gelegd waardoor je veel makkelijker wasbakken, stopcontacten en/of een kookplaat kunt laten installeren op een schiereiland. Daarnaast is het voor een keukeneiland niet logisch als deze smal is. Een schiereiland is al handig vanaf 50 centimeter.

Het grote voordeel van een schiereiland of een eiland in je keuken is dat je deze oppervlakte voor allerlei verschillende dingen kunt gebruiken. Ten eerste geeft het je natuurlijk meer werkruimte tijdens het koken. Daardoor kunnen verschillende mensen tegelijk in de keuken aan de slag zonder elkaar voor de voeten te lopen. Daarnaast maakt een (schier)eiland het mogelijk dat er mensen in de keuken zijn die niet aan het koken zijn. Zij kunnen gezellig aanschuiven en hun (huis)werk doen terwijl iemand anders het eten voorbereidt. Ook gasten kunnen er plaatsnemen en alvast een wijntje drinken terwijl ze met je kletsen.

Een schiereiland keuken is de perfecte plek om het ontbijt tegelijkertijd te bereiden en te nuttigen. Zo kun je super effectief je kinderen voorbereiden op hun schooldag terwijl je ook je eigen lunch klaarmaakt. Wanneer je allemaal samen wilt eten maak je het hele eiland vrij en heb je zo een eettafel voor vier tot zes personen (afhankelijk van de afmetingen van het eiland). Bij Star kunnen we allerlei verschillende onderdelen creatief combineren. Zo zorgen we ervoor dat jouw schiereiland keuken je helpt om optimaal gebruik te maken van de ruimte. 

Alles wat je moet weten over een schiereiland keuken

Een schiereiland keuken is een populaire keukenopstelling die lijkt op een eiland keuken, maar in plaats van volledig los te staan, is het verbonden met de muur en biedt het extra werkruimte en opbergruimte. Hier zijn enkele voordelen en nadelen van een schiereiland keuken.

De voordelen van een schiereiland keuken

1. Meer werkruimte

Net als een eiland keuken biedt een schiereiland keuken extra werkruimte in het midden van de keuken. Het kan handig zijn voor het bereiden van maaltijden, bakken of het serveren van eten.

2. Ruimtebesparing

Een schiereiland keuken kan ruimtebesparend zijn in vergelijking met een eiland keuken omdat het is verbonden met de muur en minder ruimte in beslag neemt.

3. Flexibiliteit in het ontwerp

Een schiereiland keuken biedt meer ontwerpmogelijkheden dan een standaard keukenopstelling. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als ontbijtbar of extra werkblad en biedt tegelijkertijd opbergruimte.

De nadelen van een schiereiland keuken

1. Beperkte circulatie in de keuken

Een schiereiland keuken kan de circulatie in de keuken beperken, omdat het aan één kant is verbonden met de muur. Dit kan vooral lastig zijn als er meerdere personen in de keuken zijn.

2. Beperkte opbergruimte

Een schiereiland keuken biedt minder opbergruimte dan een eiland keuken omdat het aan één kant verbonden is met de muur en daarom minder kasten en lades heeft.

3. Minder ruimte voor zitplaatsen

Een schiereiland keuken biedt minder ruimte voor zitplaatsen dan een eiland keuken omdat het aan één kant verbonden is met de muur en daarom minder ruimte heeft om stoelen te plaatsen.

Conclusie

Een schiereiland keuken kan een goede optie zijn als je meer werkruimte en opbergruimte nodig hebt, maar beperkt bent in ruimte. Het biedt ook meer flexibiliteit in het ontwerp van de keuken. Echter, het is belangrijk om de beperkte circulatie in de keuken en beperkte opbergruimte in overweging te nemen voordat je besluit om een schiereiland keuken te installeren. Voor meer informatie over andere keukenontwerpen, zoals een moderne keuken of een greeploze keuken, en andere keukenopstellingen, zoals de rechte keuken, hoek keuken, parallel keuken, eiland keuken, en T keuken, kun je terecht op Starkeuken.nl.

Veelgestelde vragen over schiereiland keukens

1. Kan een schiereiland keuken worden omgebouwd tot een eiland keuken?

Ja, in sommige gevallen is dit mogelijk

2. Zijn schiereiland keukens duurder dan standaard keukens?

Over het algemeen zijn schiereiland keukens iets duurder dan standaard keukens vanwege de extra materialen die nodig zijn om het schiereiland te bouwen en te installeren.

3. Welke materialen kunnen worden gebruikt voor een schiereiland keuken?

Schiereiland keukens kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, graniet, marmer, beton of roestvrij staal.

4. Kan een schiereiland keuken geschikt zijn voor kleine keukens?

Ja, een schiereiland keuken kan geschikt zijn voor kleine keukens vanwege de ruimtebesparende eigenschappen en de flexibiliteit in het ontwerp.

5. Is het mogelijk om een gootsteen in een schiereiland keuken te installeren?

Ja, het is mogelijk om een gootsteen in een schiereiland keuken te installeren, maar het kan duurder zijn omdat extra loodgieterswerk nodig is om de leidingen te verplaatsen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om de gootsteen te plaatsen zonder dat het de werkruimte beperkt.

Heeft u advies nodig?
Onze experts helpen u graag verder