Als je iemand vraagt om een beeld te schetsen van een moderne, super functionele en aangename keuken dan komen ze waarschijnlijk met een idee dat een los staande structuur in het midden bevat. Een eiland kan de hele keuken bevatten, maar vaak biedt het enkel plek om te werken (snijden en andere voorbereidingen voor het koken) en dingen op te bergen. Soms worden er ook kookplaten, stopcontacten en/of een wasbak geplaatst op een keukeneiland.
Het idee van een kook-, was-, of werkeiland komt van origine uit de horeca. In grote professionele keukens kan veel worden gewonnen op het gebied van efficiëntie door strategisch één of meerdere eilanden te plaatsen. Deze geven veel bewegingsruimte en zorgen ervoor dat je makkelijk van één sleutelonderdeel van de keuken naar de ander kunt bewegen. In een professionele keuken hoeft zo de keukenhulp die alles voorbereidt nooit ver te lopen van de werkruimte naar de koeling of de voorraadkast. De chef die aan de bakplaat staat heeft al zijn ingrediënten bij de hand en de opgemaakte borden die klaar zijn om geserveerd te worden zijn makkelijk toegankelijk voor de bediening.
In de laatste decennia zijn open keukens steeds populairder geworden. Dat zie je zowel in restaurants als bij mensen thuis. In steeds meer fancy restaurants kun je toekijken hoe de chef je eten bereidt en vaak gebeurt dat op een eiland. Zo heeft de kok aan zijn kant van het kookeiland alles bij de hand en kun jij vanaf de andere kant precies zien wat hij doet terwijl je een praatje maakt – als hij of zij daar tijd voor heeft natuurlijk.
Het concept van gezelligheid wordt ook steeds vaker geïntegreerd in moderne woonkeukens of open keukens. Een kook-, was-, of werkeiland schept extra veel ruimte waardoor je gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk aan het werk kunt in je keuken. Het biedt echter ook een plek waar gasten, je kids of andere huisgenoten kunnen plaatsnemen terwijl jij aan het koken bent. Zij kunnen daar rustig een wijntje drinken, hun huiswerk maken of gezellig met je kletsen terwijl je een heerlijke maaltijd klaarmaakt.
Het grote voordeel van een eiland keuken zijn de veelzijdige gebruiksmogelijkheden. Je kunt deze oppervlakte vol zetten met ingrediënten en voorbereidingen tijdens het koken. Het maakt dan plek voor meerdere mensen die samenwerken. Daarnaast kan een keukeneiland gebruikt worden als bar en werktafel. Zo gauw het eten klaar is schuif je alles aan de kant en wordt het een eettafel. Een ander voordeel van een keukeneiland is dat het de perfecte overgang kan vormen tussen de gezelligheid van de woonkamer en het schone strakke uiterlijk van de keuken.
De meeste mensen verwisselen de termen eiland keuken en keukeneiland geregeld. Bij Star doen we daar helemaal niet moeilijk over. Wij bieden sowieso alle mogelijke opties aan. Er is echter eigenlijk wel een groot verschil. Een echte eilandkeuken bevat alle benodigdheden in het eiland. Dat betekent dat er stroom, water, afvoer en eventueel gas aanwezig moet zijn. Dat kan alleen geregeld worden als de keuken in een nieuw huis wordt ingebouwd. In andere gevallen heb je het over een keukeneiland. Dat is een gedeelte van de keuken dat zich op een eiland bevindt. Deze vorm komt veel vaker voor.
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart